Friday, February 3, 2012

274. GOP to Korea ; ADORE ( Day 1 )

Assalamualaikum and Hai guys ! Hehe.
Entry kali ni nak update benda yang da lapuk ! Haha !
Da lama nak buat tapi asyik tak sempat jer. Ni sekarang tengah cuti semester, baru ada masa sket. Heh.

Ekceli, Mei tahun lepas, which is Mei 2011, aku ada pergi Korea, under GOP.
GOP ni global-outreach-program. 
Global-OutReach ni anjuran Universiti Teknologi Malaysia, yang mana pihak uni akan menaja 1k untuk setiap student yang menyertai GOP ni. 
Dengan program GOP ni, student boleh pilih nak pergi mana-mana pun as long as bukan dalam Malaysia.
Lebih kurang macam lawatan sambil belajar. Lawatan ke luar negara. Dah nama pun global ye dak. 
My classmates and I, bentuk satu team seramai 15 orang and sorang lecturer sebagai ketua, and decide punya decide, at last we choose Korea as our destination. 
And our team named , ADORE stands for Academic Delegation to Korea.

# ini entry bergambar . dan penuh gambar. kalau sekerat jalan dah rasa tak mampu, its okay to click 'x'.

So here the journey starts,  


Date : 22th May 2011
Venue : TRNet
Activity : Meeting and preparation for GOP to Korea

 [ dah tukar duit Korea, hehe ]

[ Meeting. Datin tengah bagi penerangan. And sediakan kelengkapan makanan untuk dibawa ke sana]




Meeting end around 10pm if I'm not mistaken. 
And then Alia dapat panggilan, from the driver bus, kitaorang kena bertolak malam tu jugak sebab takut esok pagi tak sempat sampai airport at time. 
Semua orang terkejut sebab semua tak habes packing lagi . atau mungkin aku yang paling shock, sebab aku punya la relax malam tu baru nak pack since esok pagi baru gerak kan. =.=



Date : 23th May 2011
Venue : UTM - LCCT




Tapi alhamdullilah, we managed to get ourselves ready on time, around 1am, 
and heading to KL at 1.15am.

Reached LCCT at 4.50 am in the morning. 
Waited there for almost 8hours before can get in since our flight departure time is at 1.45pm. 



[ LCCT - 05:00 am ]


[ 07:10 am ]


[ 07:15 am ]


[ 08:36 am - Breakfirst :D ]



Around 11 am, abah sampai. HAPPY sangat !  
And biasalah abah, he called mom, and let me talked to her. 
and then, abah called tok and tok wan pulak. 
Cakap dengan tokwan serius buat aku nak nangis, tapi aku tahan ler. Aku kan tough. 
Plus, kalau nangis depan ramai-ramai tu, habes la tak hensem. Ahah :P
Tokwan said, "tokwan dah buat dah solat hajat, mintak kakna selamat kat sana. Tokwan kat sini doa untuk kakna. Kakna kat sana pun, solat jangan tinggal, doa banyak2. bla bla bla.... "
Sumpa nak nangis. Dorang kat kampung sampai buat solat hajat bagai. Terharu !
Sebenarnya aku takde pun cakap kat dorang nak pegi Korea nih, aku memang tak kecoh pun, family aku and family sepupu aku jer yang tau (sebab rumah sebelah-sebelah). 
Mesti abah aku yang kecoh-kecoh kat kampung. Huhu.
Tapi sebenarnya bagus kan bagitau orang, they pray for me :")


[ 11: 07 am - tengah usaha bukak case padlock. punya lah susah. tak sedar pun alia snap pic ni. Heh. ]




Around 11.30 am, dah boleh masuk dalam untuk check passport and bagasi. 

[ 11:35 am ]


Lucky aku punya bag tak overweight. Less than 10kg if I'm not mistaken. Or maybe less than 12kg. Lupa. =.= But what number it is , still, bag aku kategori ringan. Hehh. 

Dah settle semua, boleh la masuk ke dalam.



[ 12: 23 pm - Masuk dalam pun kena tunggu lagi =.= ]


 [ 12:27 pm - Takkan tunggu saja ye dak ? Hehe ]



Hampir jam 1 gitu, dah boleh masuk ke bilik menunggu untuk flight 1.45pm. 
Haa kali ni baru betul masuk menunggu untuk naik flight. 

[ 01:12 pm - while waiting for the flight ]


Tapi.....tak sempat pun nak online bagai.....sebab....


[ 01:15pm - Yeayyyy ! Dah boleh naik kapal terbang ! :DDD ]


My very first time naik kapal terbang. on age 21. Coolio... HEEEE. 

Padahal orang lain, baru keluar perut dah merasa pun naik kapal terbang, kannnnnn. Sobsss !
Takpe lah, lambat pun, bak kata pepatah, "biar lambat asal selamat". Ahah :P



[ Jom cepat naik !! Excited ! ]

[ 01:23 - Ehhhhhh ! Bergambar dulu ! Hehe ! ]


Bergambar dulu sebelum kena hambat dengan Pak Guard.. Haha... 
Bila Guard nampak memang kena hambat pun, mungkin tak boleh kut bergambar kat situ -.-"

Air Asia selalu buat promotion, tiket jadi murah, berbaloi (:



[ Dah naik, dah masuk dalam ! Heheh ! And my seat hujung sebelah tingkap. Best, boleh tengok AWAN ! :D ]



[ Y u not looking at the camera, abg pramugara ? arghhhh *stresss* ]



Sebelum mula bergerak, macam biasa la, ada instruction, bla bla bla.



and handphone pun kena off atau buat flightmode. 


and we had our lunched at 3 pm. 





 [ Sedap, nyumm nyumm ]


Dan bila matahari dah tak memancar sangat, boleh lah slide cover tingkap tu dan tengok AWAN ! 


 [ 03:34 pm - Subhanallah, beauty. and we were high above the sky ! ]


But then bila matahari dah mula memancar semula, kena tutup semula la, 
and got nothing to do, except tidur. krooohhhhh. 

.......
.............
..................
.............
.......


Dah petang.. Yeayy ! boleh tengok awan lagi !



[06:32 pm - Lukisan Allah. Sangat indah kan ? (: ]









so amazing. beauty. Thanks Allah for giving me the opportunity to see these creatures. :')


[ siang melabuh tirai, menjelma malam. nak nangis weh dapat tengok camni ! Wuwuwuu. ] 


[ muka gemuk -,-"]


[ no caption. ahah ;P ]



Aroud 8 pm, dah nampak cahaya-cahaya bandar di dunia ! Eceh!
Taktau la bandar mana, tapi serius cantek !


[08:23 pm - See the lights  ! ]


Dan...ini bermakna kitaorang da nak sampai ! 
Bertahan ye korang, sikit lagi habis la entry ni. Hehehe ! 


9pm waktu Korea (jam 8 waktu Malaysia) , safely arrived at Incheon International Airport ! Alhamdulillah ! 





Lepas dah turun dari flight, boleh la pergi ambil bagasi. 
Nak pergi ambil bagasi pun jauh jugak la, kena naik eskalator yang panjang, yang tinggi, and kena ambik train. Haihh. Gila hebat la airport dorang. Ambik bagasi pun kena naik train bagai, makaihhh. Dasat... 


[ muka happy ? -_-" ]


[ me and alia - peace yaww ! (apesal ler aku kecik sangat =.= ) ]


[ disebabkan aku kecik, bagasi aku pun kecik comel gak. Hehe ! ] 



Masa kat dalam airport, tak terasa sangat sejuk nya. 
Bila dah keluar tu, perghhh, sampai ke tulang. Berasap je mulut. Ahah. 
Tapi tak ingat la suhu berapa. Sorry guyss. 
Tapi sekarang ni kat sana tengah suhu -17 darjah Celcius. Tengah snow wehh !
Dan another trip, which is member2 aku gak yang join, tengah ada kat sana ! 
Untung larr korang boleh main snowwwww. *jeles* 
At first they planned for Japan, but since Japan masa tu kena Tsunami tu kan, so dorang tukar Korea sama macam kitaorang. 




[ kat Malaysia ni, ada tak ek gini ? ]


 [ 10:18pm (waktu korea)  - Tunggu bas untuk ke tempat menginap ]



Dan bas yang kitaorang naiki tu bawa kitorang ke tempat ni, 

[ sorry I can recall the name of this place, but it's quite far away from the airport ]


dan dari tempat yang kitaorang turun bus tu, 
then kena ambil cab pulak untuk ke tempat penginapan. 


[ haaa dah ada cab, 4 orang satu cab ]

[ Driver pun dah ready. Eh ehh ! apesal driver nya muka melayu ? Ahah ! ]


Person in the picture above is not the driver lahh. He's one of the ADORE's member merangkap Ketua Program. He's taken anyway. Hehh. 

And he's not sitting at the driver's seat. Kereta Korea kan pemandu sebelah kiri . Huhu.

[ cab je pun tapi canggihhhh, siap ada GPS! :O ]



After few minutes in the cab, and now.... 



.....here we are... the motel !

12:38pm (waktu Korea) baru sampai motel. Huhuhuu.
Motel aje lah yang mampu, hotel mahal kuttttt. 

The one with the arrow showing to her, adalah pelajar Malaysia yang belajar di Kyung Hee Uni.
Akak ni macam travel guide kitaorang la. Akak ni yang tolong cakap dengan taukey motel ni, sebab taukey ni tak faham english =.= 
and akak ni speaking Korea sangat fluent and flawless okay ! 
Muka pun dah nak macam Korean. Kalau cakap dia orang Korea pun, boleh percaya. Huhu.


After dah dapat bilik masing-masing, ape lagi....... Kroohhhhhh!

Ehhhhh tapi sebelum tu, sebelum tidur, belek-belek dulu segenap inci ruang bilik tu, 
dan.....


Ni motel ke hotel ?


Nak tahu kenapa ? Sambung in Day 2. 


Happy Jumaat guysss. 


Thanks reading !  (:




Thanks reading !

5 comments:

Nurul Aziemah said...

Best best! Cepat cepat sambung episod 2..x sabar nak baca! :D

Nicaa said...

waaaaaaaaaaaa beshnye.. nak tgk gmbar lagi, cepat update :P

Haura Malina said...

@Nurul Aziemah - Eh gee, hai.. heheh. XD Esok datang lagi taww ;D




@Nicaa - Wahhhh, thanks la rajin tengok gmba.. ahha. :D
InsyaAllah esok update, skrg ni makin malas update blog =.=

Nurul Aziemah said...

Hai saya dah datang..ahaks :P

Haura Malina said...

sabar geeeeee,,, asyik berjalan je x sempat update >.< heeeee.