Saturday, October 13, 2012

298. Produk Minyak Kelapa Dara aka. VCO (Virgin Coconut Oil) Bio4Cure

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera  :)


Entry kali ni nak promote produk yang saya jual. Hehe. Oh before that, hari ni mood sopan, so nak guna kata ganti diri, saya. Hehh ;D


 As shown in the picture above, ini la produk-produk yang saya jual. --  Minyak kelapa dara (untuk minum) , losyen kelapa dara, sabun kelapa dara, sabun limau purut.  Produk-produk ni produk Bio4Cure keluaran Perusahaan Tradisional Herba Sari.

Actually, dah mula guna dan jual sejak tahun 2010 lagi, cuma tak pernah jual online. Ini baru nak mula jual secara online  :)  Tapi untuk student UTM, boleh beli by-hand, saya boleh deliver ke kolej anda :D  atau yang area skudai, atau johor bahru, boleh datang ambil di UTM, ehhe.


Minyak Kelapa Dara ( Virgin Coconut Oil) -- boleh diminum ( for drink )

RM 24

- Boleh diminum begitu saja.
- Boleh dicampurkan dengan minuman ( panas atau sejuk )
- Boleh disapukan pada rambut, melebatkan rambut
- Boleh digunakan sebagai conditioner rambut dan scalp kepala, merawat kelemumur
- Di sapu pada kulit untuk merawat penyakit eczema, gatal -gatal kulit, ruam, ruam lampin, kulit kering, dan sebarang masalah kulit.
- Merawat masalah tumit dan kulit tapak kaki ( keras, berkematu, pecah-pecah )
- Merawat sakit gout, resdung, mengurangkan risiko serangan jantung dan darah tinggi, buasir



Testimoni  : 


1. Merawat buasir
My dad ada sakit buasir, and memang selalu la pergi check doktor and makan ubat hospital. sebab abah saya dia memang , sakit je mesti pegi hospital.  Abah jenis rajin makan ubat hospital and sangat follow arahan doktor. Huhu. But then sejak saya kenal produk ni, saya suruh abah minum minyak kelapa dara ni. Mana la tahu kan, dengan izin Tuhan, boleh rawat sakit buasir abah, dan tak perlu makan ubat hospital lagi. Makan ubat hospital selalu, bukan nya elok sangat, ye dak. Dan alhamdulillah, sekarang abah dah takde makan ubat buasir lagi. Abah minum kelapa dara ni je. Dah takde masalah buasir lagi.  :)  


2. Merawat Gout
Kawan abah, mengidap sakit gout. Abah cerita, kawan dia ni memang selalu ulang-alik hospital. Jadi, abah suggest minum minyak kelapa dara ni. Alhamdulillah, sekarang kawan abah dah takde ulang-alik hospital lagi  :)


3. Merawat darah tinggi
My mom pun amalkan minum minyak kelapa dara ni, hari-hari . Mak minum sehari sekali je. Should be two times per day, tapi nanti cepat habis, hehe, so mak minum sekali je sehari.  Mak sebenarnya ada darah tinggi. Most of warga emas ada darah tinggi kan. Tapi mak pernah pegi check kat doktor sekali je, and doktor sahkan ada. Lepas tu mak dah tak nak pergi check lagi, sebab my mom memang paling tak suka makan ubat hospital. Berbeza dengan abah, huhu. Ada sekali tu, mak pening kepala sangat. Biasa nya darah tinggi kan, kalau tak jaga makan, memang sakit kepala kan. contoh nye, terlebih makan daging . So mak terus minum kelapa dara, then alhamdulillah, sakit kepala hilang, alhamdulillah sihat walafiat. :)


4. Merawat thyroid
My kakak angkat, doktor sahkan mengidap sakit thyroid. and you know what, doktor tu suggestkan untuk minum minyak kelapa dara. Seee doktor pun suruh minum minyak ni. Huhu :)  Korang boleh google, memang ada info pasal Minyak Kelapa Dara rawat thyroid.




Cara kitaorang minum minyak kelapa dara ni --  Minum one cap of minyak kelapa dara ( penutup botol minyak kelapa dara) / satu sudu plastik, dan kemudian minum air. 





Losyen Kelapa Dara (VCO losyen)
RM 16 - Out of Stock

- Tidak boleh di minum ( untuk kegunaan luaran sahaja )
- Boleh disapukan pada rambut -- melebatkan rambut
- Boleh digunakan sebagai conditioner rambut dan scalp kepala -- merawat kelemumur
- Di sapu pada kulit untuk merawat penyakit eczema, gatal -gatal kulit, ruam, ruam lampin, kulit kering, dan sebarang masalah kulit.
- Merawat masalah tumit dan kulit tapak kaki ( keras, berkematu, pecah-pecah )
 - Di sapu pada muka untuk merawat kulit muka berminyak, jerawat, jerawat batu, jeragat, resdung
- Memudarkan parut 


Saya cuma jual dua jenis losyen ni. Yang merah tu Lotus, dan yang ungu Lavender. Dua-dua wangi. Lavender sesuai untuk pelajar yang stress study,  atau dekat-dekat nak exam -- boleh sapu kat dahi , release stress  :)




Testimoni :


1. Kulit muka berminyak, dan biji-biji kecil di dahi.
Ini tuan tanah punya testimoni. Hehe. sebab kulit muka saya memang jenis oily and suka naik biji-biji kecil kat dahi, pastu jadi parut  :(  Serius memang sebelum guna losyen kelapa dara ni, bangun pagi je, mesti muka macam kuali penuh minyak. Memang muka berminyak sangat. Tak suka tau. Tapi lepas guna losyen ni, alhamdulillah, bangun pagi dah takde lagi macam kuali penuh minyak, hehe. Setakat sikit-sikit tu biasa la kan. Tu pun kekadang jek. And biji-biji kecil kat dahi pun dah tak naik lagi bagai cendawan tumbuh selepas hujan :)  sampai sekarang saya memang sapu losyen ni kat muka setiap malam sebelum tidur. 


2. Jerawat
Ini pun testimoni tuan tanah. Hehe. Sape yang tak pernah naik jerawat kat muka ? Budak belum cukup umur jek yang belum pernah naik jerawat, haha  :P   Selalunya, dekat-dekat nak datang bulan tu, mesti naik sebiji dua. Kalau tak kat hidung, kat dagu . Kalau tak kat dagu, kat atas mulut. Kadang-kadang, naik kat dua-dua tempat terus. Huhu. Tapiiiiiii  , relakss jangan stress-stresss, sapu je losyen ni kat jerawat tu. InsyaAllah, sehari dua lepas tu, mesti kecut, dan kemudian hilang, hehe ! Memang itu yang saya buat sejak guna produk kelapa dara ni, naik je jerawat, memang terus sapu losyen ni. Alhamdullillah berkesan pada saya, dan insyaAllah berkesan pada semua yang guna produk ni  :)  


3. Parut di jari kaki akibat kasut
Ini testimoni dari kawan saya. One of my friend ni, hujung jari kaki yang anak tu, macam jadi parut hitam sikit. Ala, setengah orang kan, bila pakai kasut yang ketat sikit bahagian jari, nanti jadi macam hitam sikit kat tepi jari anak tu kan, so kawan saya ni kes nya macam tu la. Dia sapu losyen kelapa dara ni kat bahagian parut hitam tu. Then lepas beberapa kali sapu, dia bagitahu saya yang parut tu makin pudar dan terus takde :D


4. Eczema, gatal-gatal kulit
Kalau gatal je kaki, terus sapu losyen ni, tak payah garu-garu lagi. Hehe. Alhamdulillah berkesan merawat eczema dan kulit kering. :)





Sabun Kelapa Dara
 RM 12 

-  Merawat kulit muka berminyak
- Memudarkan jeragat
- Merawat jerawat, jerawat batu
- Memudarkan parut jerawat di muka
- Melicinkan dan membersihkan kulit muka
 - Merawat resdung



Testimoni  :


1. Jerawat batu 
Ini adik lelaki saya punya testimoni. Heh. Adik lelaki saya sorang ni, muka dia ada masalah resdung dan jerawat batu. Seriously, saya akan membebel kat dia bila tengok muka dia penuh jerawat batu. Tolong ah, muka dah hensem tapi pipi macam sarang tebuan. Saya dah la jenis tak suka tengok dia tak jaga muka. And excuse me, bukan perempuan je tau kena jaga muka, lelaki pun kena jaga jugak tau. Especially muka jenis naik jerawat batu, tolong lahhhh do something untuk pulihkan semula kulit muka anda. Huhu. So bila  muka adik saya da penuh jerawat batu, saya ape lagi, terus suruh dia guna sabun kelapa dara ni. My bro ni jenis tak pakai pencuci muka. Lelaki kan, bukan rajin sangat guna produk pencuci muka. Tapi for this time, saya membebel - bebel paksa guna jugak. Saya kan jarang ada kat rumah, sebab belajar kat UTM, so one months after kalau tak silap, saya balik rumah, then saya macam, eh muka hang, bersih nya ? Rupa nya dia pakai sabun kelapa dara ni la, hilang jerawat skali ngan parut-parut haa. Memang tak nampak langsung muka pernah ada jerawat batu. Alhamdulillah berkesan  :)  Dan sekarang ni pun, memang naik je jerawat, dia rajin la sikit sabun muka. Kalo tak, ham ham hampeh la kannn. Dia memang tak rajin pun jaga muka -.-  Saya jek yang rajin membebel suruh dia jaga. Haha.


2. Merawat dan membersihkan kulit muka
Ini testimoni dari kawan-kawan di UTM. Some of my friends here, dorang guna sabun kelapa dara ni. Lepas guna satu, alhamdulillah sampai sekarang berterusan guna. :)  Sesuai untuk semua jenis kulit. Bila tanya dorang, okay ke guna sabun ni, sebab mula-mula dulu saya cuma suggest untuk dorang cuba guna sabun ni, and tak sangka pulak, lepas dah habis satu, dorang nak lagi. Huhu. Dorang cakap okay dengan kulit muka, muka tak berminyak.  :) 




Sabun Limau Purut

RM 12

-  Merawat kulit muka berminyak
- Memudarkan jeragat
- Merawat jerawat, jerawat batu
- Memudarkan parut jerawat di muka
- Melicinkan dan membersihkan kulit muka
 - Merawat resdung

Lebih sesuai untuk merawat kulit berjeragat, sebab tekstur nya kasar. Untuk yang takde masalah jeragat, lebih disyorkan untuk guna sabun kelapa dara.  Dan lebih sesuai juga digunakan sebagai sabun badan -- untuk membuang daki, kehitaman di celahan, dan untuk yang mengalami masalah badan berbau :D



 Testimoni -


1. Memudarkan dan menghilangkan jeragat
Testimoni mak saya. Hehe. Mak saya muka dia memang ada jeragat. Biasa la kan yang dah berumur, selalu nya ada jeragat kan. Tak semua, tapi ada sesetengah yang ada, and my mom is one of them yang ada masalah ni. so my mom mula guna ni, kalau tak silap sejak tahun lepas lagi. Lepas guna satu, ada yang tanya, guna produk apa, muka makin okay, jeragat makin kurang nampak. Then apa lagi, mak terus la promote sabun limau purut ni. Hehe. So kawan-kawan mak pun cuba guna jugak. Alhamdulillah, lepas guna satu, nak lagi.. Hehe. Sampai sekarang ni, mak masih guna sabun ni. Saya pun nampak muka mak nampak makin okay  :)  Dan sebab tu saya cakap sabun ni sesuai untuk merawat kulit yang ada jeragat. Saya cakap berdasarkan apa yang saya nampak depan mata  :)




     ----------------------------------------------------------------------------------------------------



Sabun Susu Beras Thai 
RM 5 -- jual dalam utm sahaja 


Saya memang guna sabun susu beras thai. Dah biasa guna sabun ni, dan sesuai dengan kulit muka, so saya taknak tukar produk. Saya pernah stop guna sabun susu beras ni, dan guna pencuci muka Neutrimetics yang apricot tu, tapi kulit jadi mengelupas.Kulit muka saya ni jenis sensitif pada produk berasaskan bahan kimia. Kalau pakai pencuci yang berasaskan bahan kimia, mesti muka mengelupas  :(   Lepas tu tukar guna sabun susu beras semula, sampai la sekarang. Pencuci muka Neutrimetics guna kadang-kadang je dalam 2 kali seminggu untuk cuci muka waktu malam, untuk cerahkan kulit muka dan nak habiskan . Membazir beli kalau tak habiskan. Hehe. Dan saya takkan guna waktu siang sebab nanti kulit berminyak. Guna sabun susu beras, kulit muka tak berminyak sepanjang hari  :)  But lately saya selalu guna sabun limau purut, untuk hilangkan bintik-bintik hitam kat bahagian hidung.  Macam banyak pulak kan saya guna. -.-"   Neutrimetics is good, tapi saya memang tak boleh guna selalu, sebab muka saya nanti mengelupas. Jadi sekarang, sabun limau purut dan sabun susu beras je. Dan sebelum tidur, saya sapu losyen kelapa dara Lavender kat bahagian muka supaya tak berminyak dan tak naik biji-biji kecik  :)



So, apa lagi, jom laaa beli ! Hehe.  Untuk minyak kelapa dara untuk minum tu, kalau taknak minum sebab muda lagi kannn, takde sakit pape, boleh belikan untuk ibu bapa anda. Tak mahal pun, RM 20 je, untuk kesihatan ibu ayah. InsyaAllah, membantu mencegah dan merawat penyakit . Student pun boleh minum, bagi hari-hari anda bertenaga. Yang kena study sampai lewat malam pun boleh minum, bantu bagi tenaga untuk stay up. Untuk losyen pulak, sebotol RM12 jerrrr.  Dan untuk sabun, RM10 je.  Cepat-cepat beli. Apa salahnya cuba jinakkan diri dengan produk berasaskan bahan semulajadi pulak kan. :) Produk-produk kelapa dara ni, keluaran orang kampung. Pakcik ni proses sendiri kat rumah dia. Baru-baru ni, dia ada masuk TV1 . :)





Untuk sebarang pertanyaan atau rasa nak cuba produk-produk ni, 
boleh email saya di haura.malina@gmail.com
atau sms/whatsapp 013-5925359
atau
 klik link di bawah, Like page and PM me :) 




mari mari mari sihatkan kulit muka dan tubuh badan dengan bahan semulajadi  !  ;D



*Update harga  April 2014



Produk lain:

Thanks reading !

17 comments:

cimon said...

xde testimonial utk melebatkan rambut?

[SAYASKEMA] said...

macam berminat ja wey..tapi aku nak tengok2 dulu..hehe..byk dah produk aku try ni haa

Haura Malina said...

diana - meh la try murah je ni tp hang ada masalah ape ? Hahah.

Haura Malina said...

cimon - abah sye guna as minyak rambut, nanti sye tnye dia ade perubahan pape x , tp rambut abah mmg dah lebat -.-"

tp one of my lecturer yg guna vco utk lebatkan rambut, mmg berkesan :)

[SAYASKEMA] said...

masalah jiwa kacau..haha..masalah alergik aku tu la..tp aku try vco yg catalyst,nak try jugak yg ni..mak aku pon tnya..hebat dak aku promote?

Haura Malina said...

diana - Oo meh meh cuba, mak hang pn elok gak cuba sekali. hehe ! :D

Anonymous said...

Salam..saya berminat dengan Sabun Kelapa Dara tu..dah macam2 saya bagi tunang saya pakai tp xhilang2 jugak masalah jerawat dia tu..so, ada pos produk ke Perlis x? :)

Haura Malina said...

wslm.boleh pos ke perlis, tp postage rm7 :)

Haura Malina said...

wslm. Boleh pos ke perlis, tp postage cas rm7. :)

Anonymous said...

Boleh bagi email x? Saya nak bagi details tentang saya dan how nak buat payment? :)

Haura Malina said...

sory lambat,
boleh email ke haura.malina@gmail.com
atau awak boleh klik link di post saya tu, untuk like page di fb, and boleh message kat situ. :)

mama_ayu said...

Nak tanya kandungan lain dalam losyen tu. adakah ada bahan tambahan seperti paraben dsbnya. Apa beza dgn yg boleh diminum?klu buat mcm losyen utk minyak yg boleh diminum tu ok tak?

Haura Malina said...

mama_ayu : Bahan tambahan cuma pewangi. Itu pun sedikit je. Bhn kimia lain takde :) Untuk vco yg boleh diminum, boleh je guna mcm losyen, beza nye cuma takde bau wangi mcm losyen :)

Redzuan Ridz said...

Sy bmnat dgn minyak n losyen .. Kalau sy nk borong bape boleh bg .. Dlm 10 botol.. Sms details ye.. Ni no sy 0193447359

Redzuan Ridz said...

Sy bmnat dgn minyak n losyen .. Kalau sy nk borong bape boleh bg .. Dlm 10 botol.. Sms details ye.. Ni no sy 0193447359

asyraaf best said...

Kalau untuk putihkan muka tu kna guna minyak kelapa dara apa ye

Jasmeen Bayan said...

saya berminat dan ingin mengubati masalah asma dan resdung serta jerawat...saya nak minyak kelapa dara,losyen kelapa dara yang boleh minum juga....dekar johor dimana untuk saya boleh dapati..?
saya akan pergi ke utm skudai johor..dan saya memerlukan perubatan tersebut...boleh emailkan kepada saya...
bayan.jasmeen16@gmail.com