Wednesday, December 29, 2010

168. Mari Melawat Kedah 2011


LADANG ANGGUR
DI EMPANGAN BERIS, SIK, KEDAH



( tak boleh petik, boleh sentuh dan tengok je. T__T )


Air anggur ni sangat sedapp ! rm3 sebotol. 
Anggur hijau tu sangat manis ! rm10 sebungkus. 




TANJUNG DAWAI & PANTAI MERDEKA
DI SUNGAI PETANI, KEDAH


(naik bot dari Pantai Merdeka untuk ke Tanjung Dawai. costs us rm2 per person. )


( datang sini untuk makan IKAN BAKAR. sangat sedappp dan enakkk ! )



(belacan, ikan bilis, sotong kering, ikan masin, ikan kering, keropok, dan macam-macam lagi )


( gerai jual shawl pun ada.. Huhu )


 ( ini Jeti Tanjung Dawai )


(ini pemandangan Pantai Merdeka dari Jeti Tanjung Dawai )


( ini kat Pantai Merdeka. Turun bot dari Tanjung Dawai )




( ini kat Pantai Merdeka. Ada wau cantek-cantek n warna warni macam-macam kaler. )

Ada kedai jual macam-macam, pakaian, shawl, makanan minuman, souvenirs, n other usual stuff. 
 Dan ada resort juga, Merdeka Beach Resort 


Ehem. 
Tanjung Dawai dan Pantai Merdeka ni memang macam perkampungan nelayan la. Kalau dah pantai, memang la perkampungan nelayan kan? Dia punya jalan nak datang sini memang ada sawah padi. Dan seriously, jiwa macam memberontak sekejap tengok sawah padi menghijau tu, waaa, rasa nak turun dari kereta, pergi tengah-tengah sawah, pastu tangkap gambar banyak-banyak. 

Dan bot yang aku naik untuk pergi Tanjung Dawai tu, bukan situ je boleh pergi. Korang boleh naik bot pergi Pulau Bidan, Pulau Telur dan Pulau Songsong ( nama-nama pulau ni aku Google ) .
Senang kata, korang datang la tengok sendiri. Tangan yang bercerita, tak sama dengan mata yang melihat. 


" mai cek oi cek mai, kita ke negeghi Kedah "


bai.




Thanks reading !

2 comments:

cimon said...

teringat lagu cinta d pantai merdeka

hehehe (^v^)

Haura Malina said...

bukan setakat teringat, menyanyi siap.. hihi ^^