Wednesday, December 8, 2010

160. Singapore itu Indah.

assalamualaikum.
hai semua ! 

cupp. mulakan entry dengan senyuman... ^^

ehem.
finally, ada juga mood dan masa untuk update belog nih.
kinda buzy lately. buzy cross stitch and packing all the stuff .
pack unpack pack unpack then pack n then unpack again, entah bila nak siap taktau lah.
takpe, tolak tepi semua tu. small matter.


sabtu yang lepas, 4th Dec 2010..
alhamdulillah, diberi kesempatan untuk menjejakkan kaki di negara orang, Kota Singa or well-known as Singapore.

well, ini pertama kali travel luar dari Malaysia.
excited. sangat-sangat.
so i mula cerita dari awal la ya? 


***the story of da wonderful journey ***

mula2 plan pergi pagi, dalam 5orang macam tu (3orang budak turki)
aku bersiap punya la awal. tunggu lama sampai tengahari. 
and ending of penantian tu, dak-dak turki canceled. tak jadi pegi sebab salah sorang ada hal.
yes, i am so down down down. aku macam tak berapa suka cancel benda last minute bila aku dah excited gila-gila. macam jumpa boyfren la kan (bukan aku). Dah janji bulan depan nak date, tunggu punya tunggu penuh excited, alih-alih dah tiba hari, cancel pulak. tak best kan? *Contoh nya.
mood hilang .
Alia kata, "kita hanya merancang tapi Tuhan yang tentukan." and she still nak bawak jugak i pergi sana though dia sendiri pun tak pernah lagi sampai sana and masih blur blur how to go there. thanks kawan !

kitaorang naik bus dari Taman U ke CS. tambang rm3.40 kot.
then, pergi isi borang putih kat emigresen. oh ya,sila bawa pen sendiri. kalau tak jadi macam kitaorang, cari merata, tanya orang sana sini untuk pinjam pen. hahah.
dah lepas imigresen semua kat Woodland tu, bermulalah perjalanan jelajah bumi Singapura ni.

naik bas pergi Kranji (dont know how to spell)
dari situ ambil train untuk pergi BUGIS STREET. sangat jauh ye. hampir satu jam.




Bugis Street ni lebih kurang macam Petaling Street la. (Petaling Street pun tak pernah masuk). Jual pakaian and accessories. Kalau nak shopping boleh la kat sini sebab agak murah. Murah dalam dollar. Convert to RM mahal kut? Heh. ;P
contoh, ada t-shirt yang 3 helai $10.00 . sama macam Malaysia je. satu sepuluh ringgit.



ini lepas keluar dari Bugis Street. ada beca. macam kat melaka je. haha.

then jalan-jalan tanpa tahu arah, tanpa tujuan, tanpa tahu jalan tu menuju ke mana.
best ! for me, walking is the best treatment after prayer and baca Quran. (:




THE BENCOOLEN


BURLINGTON SQUARE






LASSALE.COLLEGE OF THE ARTS.


CITADINES



PARKLANE

Pic atas tu, i gelak sebab jatuh lubang depan Parklane ni. Mata asyik tengok bangunan, tak sedar jalan tak rata, ada lubang sikit. Debuk kaki termasuk dalam tu. Malu. Thought alia snap pica i tengah gelak sebab dia ingat i happy sangat kut jalan2 kat S'pore.



PRINSEP PLACE

PP ni dia punya bangunan unik. macam old school punya bangunan. jenis bangunan lama.



in front SOTA. SCHOOL OF THE ARTS SINGAPORE.


CATHAY. 
(Cinema kut)




PLAZA SINGAPURA


SINGAPORE VISITOR CENTRE


(INI DEPAN SHOPPIN MALL APA NAMA ENTAH)

gila je tengok Ferrero Rocher tu
terus rasa nak beli. kat malaysia 3 biji  4ringgit sumthing kan?
kat sana..3 biji mungkin 4 or 5 dollar. convert tu ringgit? tengok je sudah lah. tunggu balik malaysia baru beli.


PARAGON






TANGS 

sangat chantek ! i suka sangat !  wuwuwu ;P


GOODWOODPARK

macam Castle kan? 
teringin nak jadi Cinderella tinggal kat dalam tuh.. *erkk.


mewah kan bangunan kat sana?
boleh kata jauh beza dengan malaysia la.
dorang punya environment pun, bersih gila.
dorang punya bus stop, laluan untuk pejalan kaki, memang kebersihan grade A la.  
bas dorang pun moden. bayar tambang pakai scan card je. naik scan, turun scan semula.
tapi untuk visitor, memang manual la, sebab tak ada card kan.
and every single bus stop tu, memang dorang dah sediakan peta yang show kita sekarang ada kat mana, and bas apa yang akan lalu situ, and kalau nak pergi situ sini sana ke, patut ambil bas mana. memang ada tunjuk kat map tu. tak ada la sesat. 
dan.. kat bus stop tu jugak ada sumthing macam timing machine la, not machine, urmm, dia macam, macam lampu isyarat la, yang kira lagi berapa minit nak merah nak hijau, tapi yang ni dia display lagi berapa minit bas sekian-sekian akan sampai. memang dok sana kalau tak ada kereta pun takpa, bas banyak, best pulak tu. huhuhu.


ini contoh MAP nya.




ini bekalan makanan untuk isi perut masa kat sana. bawa dari Malaysia. save budget.
sebelum pergi, aku breakfast dua bungkus roti yang harga 60sen tu.
air cap badak ke cap kaki tiga ntah tu, beli kat sana. kat 7 Eleven sebelah KFC.
air tu je yang paling murah, $1.80. yang lain $2 above.
masuk KFC untuk cuci tangan. cuci tangan tak kena bayar.
aku berdiri jugak la depan kaunter untuk tengok menu. set apa entah, $5.++ . tukar tu RM? 
lupakan je la niat nak makan KFC kat sana.


kitaorang gerak balik dalam pukul 8 kut or 8 sumthing camtu la. tak ingat.
memang rasa nak pergi lagi. n next time kalau pergi, time duit banyak la. boley shopping baju kat Bugis Street. hehe.

****journey end****





lepas balik, terus g melantak Ayam Penyet kat Bibik. Terbaik. Hahah


eh, korang pernah pergi s'pore tak? apa lagi ek tempat yang menarik kat sana?









Thanks reading !

6 comments:

geemah said...

malina,aku rasa kita sesuai ambik sistem bus dorsng:))))

Haura Malina said...

geemah :

kau tau, msa aku tgk sistem bus dorg, mmg auto melintas dalam kepala, kita baru nak create system ni, tapi dorg dah guna da pun. moden sungguh kan. huhu.

cimon said...

g larr pulau sentosa & universal studio...housemate aku baru je g last week...best gilerr (^v^)

Haura Malina said...

mmg dalam borang putih tu tuleh nak g pulau sentosa, tapi sampai sne tak pegi pun. taktau nak pegi cmne. hahah.

kau tak pegi skali cimon? (;

geemah said...

ur system,its good to have..but...
haha,xleh lupa komen cekgu...

Haura Malina said...

geemah : hahaha ! mmg good to have n the exam result also good to have.. hahah