Thursday, July 4, 2013

313. Independent Girl

Women should learn how to live without men.

I have no one here. I mean close people who always be there when I really need; family; mak, abah, adik-adik, sepupu. And of course no boyfriend, apatah lagi tunang mahupun suami. So I have to learn to do everything on my own.


Last two nights, I was about to get out to get some food and unfortunately I just realized tayar pancit. Dan seharusnya, I dont even know what I should do. Usually lelaki je lah kan yang akan ada nombor pomen so that I called my classmates (guy) to ask for help but they dont even have any workshop number. Then I called some other friends, and yeah finally among them, only one have -.-' Thankyou mir!


However, esok nya baru pomen tu boleh datang baiki sebab malam-malam kedai dah tutup T___T  Perut sangat-sangat lapar dan kat bilik cuma ada roti yang dah expired. Akhirnya terpaksa mintak tolong Ela untuk bawak ke minimart Azah. Fuhhh naseb baik minimart ni bukak 24hours.


Esoknya, around 10am orang pomen tu datang. Sambil tengah tukar tayar tu, he told me that I better change the rim, sebab bahagian dalam rim tu dah berkarat dan karat-karat tu la yang mengakibatkan tayar dalam bocor. Actually, masa tukar tayar dalam last two month pun orang bengkel tu dah suruh tukar rim, tapi bajet tak cukup masa tu. Kali ni, macam tahu je motor ni, duit baru masuk, terus buat hal -.-'


On evening, after back from work, I went to his workshop tapi tak boleh buat pun sebab tak sempat, bengkel dah nak tutup. Jadi tengahari esok nya pergi semula. This is really my first time, sendirian hantar motor ke bengkel. Sebelum ni masa tukar tayar, suruh kawan bawak kan and I just seated at the back.






Oh anyway, ni bukan motor kepunyaan sendiri. Dua pupu punya. Pinjam sampai habis belajar di UTM ni saja. THANKYOUUUU sesangat! Ikutkan hati nak je tukar bakul and make up sket tapi memandangkan motor orang, tahan je lah. Hehe. Apesal ntah hensem sangat 115zr ni. Sakit hati plak tengok. haha lol.

Will you be mine?



Well, I learned so many new things on this semester.

i - Dah berani bawak motor pergi sampai SPS sana, kat area roundabout UTM tu, dekat main gate.
ii -Dah berani pergi isi minyak sendiri kat stesen minyak Esso, keluar gate belakang. (Selama degree, tak pernah langsung bawak motor keluar dari UTM. So isi minyak mintak tolong kawan isikan atau tapaukan.)
iii - Dah berani bawak motor ke Jusco. Sebab kawan minta ambilkan. So demi kawan, sanggup je kan.
iv - Dah berani bawak motor sampai ke Jalan Perubatan 45 sana tu haa, semata-mata nak tempah baju raya LOL


Actually, selama ni aku macam bergantung harap sangat kat lelaki. I mean aku perlu ada kawan lelaki so that senang nak mintak tolong apa-apa sebab kawan lelaki ni selalu nya kalau perempuan mintak tolong, memang akan tolong kan. Hehe. Tak semua lah tapi.


Macam kes tayar pancit ni, yeahh lelaki jugak yang dicari. But when no one cant be there to help, of course la I have to settle it on my own kan. Sendiri bawak pergi kedai walaupun tak tahu kedai tu kat mana, tawakal je lah cari, sendiri bajet tahu rim tu okay ke tak, harga mahal ke murah. Kalau orang bengkel tu tipu harga pun, aku tetap bayar jugak sebab memang tak tahu langsung normal price for this kind of stuff. Huhu.


And finally I know I can live without a man. ehehhehe. But actually tak semua benda perempuan boleh buat sendiri dan tak kira lah perempuan tu kuat tabah independent macam mana pun, she still need a man in her life :)


So, where's my man? Haha :P


Okay lah, thats all. Tak sihat sangat, demam + selsema. Naik motor memang asyik kena hujan je lah kan. Belum sembuh demam, dah kena hujan lagi. Plan nak ambil lesen kereta waktu bulan puasa ni. Lagi pun leceh la naik motor susah pakai baju kurung. Lepas tu bila pakai helmet, tudung habes kemek. Huhu.


Okay jumpa lagi.





Thanks reading !

2 comments:

cimon said...

Moga cepat sembuh. ^^

p/s: jodoh rahsia Allah right? be hepi k.

Haura Malina said...

Yeahh, thankyouu :)